tisdag 22 mars 2022

Le Novelire del 4: 2018 Re Ludio

 Så var det dags för flaska nummer fyra i vår serie om producenten  Le Novelire i Bolgheri. Våra vänner Lena och Tommy har skapat en möjlighet att få tag på dessa viner genom Privatimport. Se mailadress längst ner i detta blogginlägg.

Du som vill läsa mina tankar om de andra vinerna klickar på nedanstående länkar:


Le Novelire är en familjeägd vingård belägen någon mil söder om Bolgheri i närheten av den lilla staden Castagneto Carducci. Geografiskt befinner vi oss nästan rakt västerut från Sienna någon mil från Medelhavet. Vingården omfattar totalt 9 ha, varv 4 odlas det vin på, 3 ha är olivlundar och 2 ha är odlade med persikor.

Det hela tog sin början 1963, då Bruno Micheletti (född och uppvuxen i Castagneto) förvärvade vingården. De första 50 åren såldes viner på bulk och direkt till slutkonsumenten, men för några år sedan började viner produceras och buteljeras under egna etiketter. Det var barnbarnet Fabrizio som startade den verksamheten och gav företaget namnet Novelire, som en påminnelse om att Bruno Micheletti köpt vingården för nio millioner lire. Dom odlar dels de lokala druvorna sangiovese, trebbiano, malvasia, vermentino och dels Bordeaux-druvor som cabernet (sauvignon och franc), merlot och syrah.

Re Ludio är gjort på lika delar Syrah och Cabernet Sauvignon. Manuell skörd, avstjälkning, jäsning på ståltankar, mognar i 11 månader på stora ekfat (tonneaux) och ytterligare tre månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Färgen går i en mörk rubinröd nyans med några violetta stråk.

Doften startar med läder, jord, aningens tobak och lite blyertspenna. Den mörka frukten tar efterhand över.
Här finns också lite örter, en tydlig ton av svartpeppar samt en liten mycket finstämd arom av lätt rökighet. Det är ingen doft som bara klampar på utan mer av det gracila slaget.


Vi smakar på vinet och faller direkt för den härliga mörka frukten: mörka körsbär, björnbär, blåbär, svarta vinbär och blåa plommon. Några örter noteras men än mer tonen av svartpeppar samt aningens råbiff. Trevlig syra och väluppfostrade tanniner gör att vinet har en bra friskhet och känns hyfsat mjukt. Medellång eftersmak med mera mörk frukt och svartpeppar, men nu även lite lakrits, choklad och unset vanilj. Vi drack det till strimlad biff och pappardelle, vilket var en utmärkt matchning. Det blev en skvätt över som vi njöt av framför TV:n. Lysande gott även då.
Betyg 4

Du som är intresserad kan höra av dig till info@lovewine.se.  
Priset tror jag ligger på drygt 26 euro. Ett riktigt bra pris för ett vin av den här klassen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar