onsdag 2 mars 2022

En dubbel Brunelli. Corte Cariano 2018 och Amarone 2016

Ni som följt bloggen en tid vet att Valpolicella har en särskild plats i mitt hjärta. Åtskilliga gånger har vi varit där. 2019 på hösten var senaste gången. Pandemin kom våren 2020 och satt stopp för vårt resande. Vi längtar dit och kanske att vi vågar oss på en resa till hösten.

Det perfekta stället att bo på är enligt mig Brunellis vingård. Fantastiskt boende. Fina rum, bra service och mycket trevligt bemötande. Nära till ett flertal vingårdar och fantastiska restauranger.
Jag skrev en artikel på Club Amarones hemsida om en weekend vi spenderade där med några vänner hösten 2019.
Brunelli är en vingård belägen i San Pietro in Cariano några mil väster om Verona. Du som vill veta mer om vingården kan läsa mina reportage om Brunelli från 2017, då jag skrev om vad som hände månad för månad på vingården. Brunelli Wines 2017.

2018 Corte Cariano. 
Corte Cariano består till 100% av Corvinadruvor som vuxit på Brunellis vingårdar i San Pietro in Cariano och i Pedemonte på vinstockar som är knappt 40 år gamla. Druvorna får torka i ca 60 dagar. Skalkontakt de tio första dagarna av vinifieringen. Vinet får ligga till sig i ca ett år på 30 hl stora ekfat och därefter ytterligare fyra månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Jag har tidigare skrivit om  årgångarna 2011 och 2012 liksom om årgång 2013 och årgång 2014. I  det här blogginlägget jämförde jag årgångarna 2015 och 2016. För snart två år sedan skrev jag om årgång 2017 
Årgång 2018 har hos leverantören ersatts av årgång 2019. Det är med andra ord hög tid att även årgång 2018 bloggas.
 
2018 var ett år med varierande väder, men faktiskt med regn och sol vid rätt tillfällen. Skörden ägde rum under september under optimala förhållanden.

Vinet har en härlig friskhet i såväl doft som smak. 
I doften är det frukten som dominerar med de så typiska corvinatonerna av mörka körsbär och skogsbär, men lite kryddor från fathanteringen noterar vi också.

I munnen känns det mjukt och runt med begynnande mognadstoner. Även här är de mörka körsbären vi först noterar, men björnbär, blåbär, lite hallon och några enstaka vinbär ansluter efterhand. I mellanpartiet känns lite kakao, örter och kryddor från fathanteringen. En trivsam syra och mjuka tanniner ger vinet också en bra karaktär. I den medellånga eftersmaken återkommer de mörka körsbären tillsammans med mörk choklad, aningens vaniljkola och körsbärskärnor.
Betyg 4-
Vi gillar verkligen det här vardagsvinet. Enkelt och okomplicerat. På "Bolaget" kostar det 170 kr. Ett synnerligen bra pris. Nu är det årgång 2019 som gäller.


2016 Amarone Valpolicella Classico. 
Brunelli gör tre amarone. Två stycken riservor (Inferi och Titari), vilka jag hyllat i åtskilliga blogginlägg. Årgång efter årgång presterar dom på den allra högsta nivån. Deras "vanliga" amarone har jag inte skrivit så mycket om. Visst är den inte lika komplex , men inte alls så tokig. Bra årgångar som 2016 blir den t o m lysande.

Den här amaronen görs på en druvmixen av Corvina (65%), Rondinella (25%) och Corvinone (10%). Druvorna kommer från deras vingårdar i San Pietro in Cariano och Pedemonte belägna på en höjd av 160  meter över havet. Druvorna har fått torka i cirka tre månader. I januari pressas druvorna och jäsningen sker vid en låg temperatur och varar runt 40 dagar. Vinet får sedan vila upp sig i två år på barriquer och tonneaux (lite större tunnor) gjorda av ek.

Den här amaronen går i en något lättare stil än de båda riservorna. Den har en friskhet och fräschhet som är mycket tilltalande. Den behöver inte heller lika lång lagring som riservorna för att bjuda upp. Jag vill nog påstå att den är bra nära sin topp och alldeles underbar just nu och precis som jag skrev för ett halvår sedan är nog årgång 2016 den bästa jag druckit av Brunellis "vanliga" amarone.

I doften är det gott om mörka bär, som kompletteras med lite kryddor, kakao, kola och aningens vanilj.

I munnen känns den slankare än många andra amarone. Det finns en härlig friskhet och en syrlighet präglad av mörka körsbär. Blåbär, svartavinbär, hallon och björnbär kompletterar bärintrycken. Aningens torkad frukt, lite örter och kryddor i mellanpartiet och så ett avslut av mörk choklad, aningens espresso och en hyfsad dos körsbärskärnor.
Riktigt smaskigt!
Betyg 4+
Hos SB är det årgång 2018 som gäller till priset av 463 kr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar