Förra lördagen hade vi båda barnen hemma på besök. Det efterfrågades något att njuta av som fördrink. I källaren fanns en flaska Cremant du Jura som jag var lite nyfiken på. Det kändes som något som kunde vara kul att prova.
Henri Le Roy är en biolog från Paris som 2004 köpte ett par små plottar vingårdsmark i Vincelles strax norr om Rotalier i dom södra delarna av Jura. Han förverkligade därmed en dröm han närt i flera år. Han slopade användandet av herbicider redan från start och började en omställning till organisk/biologisk odling. Sedan 2012 är egendomen helt brukad enligt dessa metoder och också certifierad för detta. Idag omfattar den 2,5 ha som brukas på detta sätt samt 1,5 ha nyplanteringar på vit märgel. Den senare beräknas kunna lämna en användbar skörd år 2020. Alla viner produceras med naturlig jäst. I portföljen hittar vi tre viner på druvan chardonnay, ett på savagnin, ett på druvorna pinot noir och trousseau samt ett på poulsard.
Det här är ett mousserande vin gjort på i huvudsak druvan Chardonnay. Druvorna skördas för hand och jäser med naturlig jäst på stålfat. Det tappas över på flaska och får där jäsa en andra gång. Precis på det sätt som champagne tillverkas. Det får sedan ligga på sin jästfällning i cirka ett år innan det degorgeras och får en liten doasge ( 3g/liter).
Vi möts av en mycket frisk doft, där gröna äpplen och citrus dominerar. Vi kan också känna krita, ostronskal och en liten ton av nötter. Alldeles på slutet noterar vi några sommarblommor.
Inte ofta jag druckit en cremant från Jura, men när det smakar så här gör jag det gärna igen. Den här flaskan ingick i en låda om 6 olika flaskor från Domaine L´Aigle à Deux Têtes, som jag köpte av importören Pompette för 1385 kr. Cremantens uppskattade pris är drygt 200 kr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar