onsdag 16 mars 2016

2004 Caselle Riserva, Aglianico del Vulture från D´Angelo

Producent är D´Angelo. Vi befinner oss i södra Italien i regionen Basilicata i vinområdet Aglianico del Vulture. Området fick sin DOC status 1971 och även DOCG status 2011.
D´Angelo är den ledande producenten i kommunen Rionero in Vulture. Firman startades på 1930-talet och man äger 40 ha egna vinmarker och förfogar över ytterligare 30 ha genom kontrakterade vinodlare.
Det här vinet är gjort på Aglianico till 100%. En druva som mognar sent och skördas i slutet på oktober Vinet får ligga till sig i knappt två år på stora ekfat..

En hyfsat stor och mycket fin doft som dessutom är tämligen komplex. Vi tycker oss känna mörka bär, kryddor, rosor, några örter och lite torkad frukt.
I gommen är det den mulliga, mörka, solvarma frukten vi noterar först av allt. Ett välbalanserat vin med hyfsat vitala syror. I små välavvägda portioner får vi: mineraler, torkad frukt, kryddor, örter och lite fat. Tanninerna finns där och visst ger de sig tillkänna, men har med tiden blivit rejält avrundade och känns den här kvällen nästan mjuka.
Alkoholen är 13%, vilket tillsammans med friskheten skapar en stor klunkbarhet.

Vi gillar verkligen det här vinet.

Vi betalde 165 kronor till Carlo, då vi köpte det för några år sedan.
Betyg 4

Årgång 2009 finns på "Bolaget" och priset är 169 kr.  Det måste betraktas som ett mycket bra pris för ett vin av den här klassen. Självklart fyller vi på vårt lager och hoppas att årgång 2009 levererar som årgång 2004 gjorde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar