torsdag 31 mars 2016

2009 Sommarovina, Valtellina Superiore

Valtellina ligger som en sista utpost mot Schweiz inte långt från Comosjön. Antalet producenter är få (cirka tio) vilket inte är konstigt med tanke på hur komplicerat det är att producera vin med branta sluttningar och terrasseringar.
I Valtellina är det nästan uteslutande Nebbiolo som gäller. Här kallas den Chiavennasca. 
Här, i ett svalare klimat jämfört med det i Piemonte, ger druvan fruktigare viner som i sin struktur påminner om Pinot Noir. I Valtellina gör man under bra år ett vin som heter Sfursat, som görs på torkade Chiavennascadruvor och blir Valtellinas svar på Amarone.
Produceet är Mamete Prevostini. I mer än 70 år har man producerat vin. Vinet är till 100 % gjort på Nebbiolo (Chiavennasca). Vinet har legat tolv månader på ekfat och sedan ytterligare arton månader på flaska innan det är moget för marknaden.

En trevlig doft av hallon, nypon och körsbär är det som först noterar. Efter en stund ansluter också små, nätta kryddor. I bakgrunden lite sommarrosor.

Smaken tar lite mer tag i oss, även om det ska sägas att det är mjuka och runda smaker som vi möter. Även om det är samma druva som finns i många viner från Piemonte, så är det här ganska väsenskilt. OK, den röda frukten och bären går igen, men rundheten, fylligheten och mjukheten är annorlunda. Örter och mineraler finns det en del av, men syran är mycket svagare eller tunnare. Tanniner finns det men dom är alldeles avrundade, mjuka och nästan lena. Eftersmaken är medellång och här noterar vi inslag av fat, tobak, choklad och lakrits.
Antingen är det så att det här vinet passerat sin topp eller så har våra smakpreferenser vandrat åt ett annat håll
Betyg4-

Vinet finns inte längre i SB:s beställningssortiment. Vår flaska kostade 279 kr. Något återköp om det dyker upp en ny årgång avstår vi ifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar