tisdag 1 mars 2016

2011 Amarone Costasera, Masi

Den nya årgången av Masis Costasera har nu kommit ut på Systembolagets hyllor. Det är klart att Vintankar är nyfiken. Amarone årgång 2011 har fått ett rejält hajpat rykte, så vår nyfikenhet är stor.
Costasera är ju något av ett Benchmark vad gäller amarone, dessutom tycker vi att de senaste årgångarna (2009 och 2010) av Costasera varit riktigt bra. Vi skrev om 2010:an här.
Masi gör fem olika amarone: Costasera, Costasera Riserva, Vaio, Campolongo di Torbe och Mazzano. Det finns också en speciell variant som endast säljs på Flygplatsernas vinbutiker och det är Costasera Nectar. Den senare i version 2009 har jag skrivit om här.

Costasera betyder "sluttning i kvällsol". Druvorna till det här vinet kommer från vingårdar i Cariano, som har ett sydvästligt läge, så att druvorna hinner se solen gå ner.
Vinet är gjort på druvorna Corvina (70%), Rondinella (25%) och Molinara (5%). Druvorna har fått ligga och torka i ca 100 dagar. Jäsningen äger rum i 45 dagar på stora fat av Slovonsk ek. Vinet får sedan ligga till sig i nästan tre år innan det buteljeras.

Ett ungt vin som behöver lite tid på sig. Gott redan idag, men det behövs en rejäl luftning (tre timmar i karaff). Jämfört med 2010:an så behöver 2011:an mer tid på sig.
Vi dricker vinet under två kvällar. Under natten har vinet fått stå i en halvtom flaska lite svalt. Visst har det gjort nytta. Kväll två bjuder vinet på mer utvecklade dofter och smaker.
Ju längre tid i glasen desto tydligare blir amaronedoften. Vi nås av mörka körsbär, lite torkad frukt, kakao och tydliga inslag av fat.
Mycket angenämt.

I munnen är det förvånansvärt lätt, men det känns att det finns en hel del underliggande smaker. En del av dessa framträder lite tydligare dag två: mörka körsbär, blåa plommon, torkad frukt och lite örter. Vinet har en bra friskhet genom den behagfulla syran. Tanniner som bjuder på det där lilla motståndet ger vinet en bra ryggrad. Eftersmaken är lång, men här blir det än tydligare att allt inte kommit upp till ytan. Dock kan vi redan nu pricka av lite torkad frukt, mörk choklad och krossade körsbärskärnor.

Visst kan man njuta av Costasera 2011 redan idag, men det lovar så mycket mer för framtiden. Jag är övertygad om att det kommer att utvecklas, bli mer komplext och få ett större djup.
Jag har smakat Costsera som varit bortåt tjugo år gamla och dessa har varit alldeles delikata. Nu har jag en ålder som gör att jag inte sparar vin i så lång tid. Några flaskor köper jag och lägger i källaren för att njuta av de kommande fem/tio åren.

Betyg 4

Priset på Systembolaget är 289 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar