torsdag 10 mars 2016

2012 Chablis Premier Cru Montmains, William Fevre

Söndagens fiskvin fick bli en Chablis. Producent är William Fèvre. Företaget grundades 1959 och förfogar idag över 51 ha vinodlingar i Chablis. Ca 16 ha har statusen Premier Cru och nästan lika mycket Grand Cru.
Druvan är Chardonnay till 100%. Knappt hälften av druvorna vinifieras på sex år gamla ekfat och resterande på ståltankar. Den delen som jäst på ekfat får vila efter avslutad jäsning tillsammans med sin jästfällning i fyra till sex månader. Därefter blandas och buteljeras vinet.
Vi möts av en försiktig doft, som domineras av gröna äpplen och citrus. I bakgrunden finns små lätta toner av kalkhaltiga mineraler.

I munnen känns en stor friskhet genom en syra som allt jämt är på tårna. Smaken är torr med en viss krispighet. Precis som i doften är det äpplen och citrus som dominerar, fast äpplena går mer åt det gul/gröna hållet. Eftersmaken är medellång och bjuder på lite krusbär, en hel del mineraler och aningens nougat.
Ganska så elegant i sin framtoning.
Det har inte hänt så mycket på det år som gått sedan vi senast drack det här vinet. Lika piggt, friskt och fräscht, men framför allt GOTT.


Betyg 4

Vi köpte vinet på "Bolaget" för två år sedan. Priset var då 239 kr. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar