söndag 27 mars 2016

2007 Amarone, Bertani

Bertani är en av Valpolicellas klassiska vinproducenter. 1857 grundade bröderna Giovanni Battista och Gaetano Bertani firman i Quinto di Valpantena och tre år senare byggdes källaren i Grezzana, där firmans huvudkontor fortfarande ligger. Vi befinner oss geografiskt mittemellan det klassiska väst och det trendiga öst i Valpolicella. Företaget var länge helt familjeägt, men idag har läkemedelsföretet Angelini genom sin vindel Tenimenti aktiemajoriteten, men delar av familjen Bertani äger fortfarande en mindre del.
I mitten på 1950-talet förvärvade Bertani Villa Novare i Negrar. Strax därefter drog dom igång produktionen av Amarone. Det betyder att dom tillsammans med Masi och Bolla är bland de äldsta producenterna av Amarone.
Idag förfogar dom över vingårdar i Soave, vid Gardasjön, runt Villa Novare i Negrar samt de ursprungliga i Valpantena. Den årliga produktionen ligger runt 2 milj flaskor
Bertani har dom senaste åren haft ett ryckte om att kvaliteten på deras amarone skiftar mellan årgångarna. För nästan exakt ett år sedan drack jag deras 2006:a. Den var alldeles lysande och du hittar mina noteringar här.
Det här är deras mest prestigefyllda vin. Druvorna som använts är Corvina Veronese och Rondinella, som växt på vingården runt det pampiga huset Villa Novare i Negrardalen dvs i Classico-området.
Druvorna får torka i ca 120 dagar. Vinet får sedan hela sex år på stora fat av slavonsk ek och slutligen ett år på flaska innan det är moget för marknaden.
Det här är en amarone i en stramare stil. Tanninerna är mer tydliga och inte lika mjuka som i de flesta andra amarone. En stil som tilltalar mig.
Det visar sig att 2007:an behöver ordentligt med tid på sig i karaff för att öppna upp sig. Den här årgången är väsentligt mer knuten än vad 2006:an var för ett år sedan.

I doften framträder till slut de mörka körsbären med lite försiktiga kryddor och fatinslag.

I munnen framträder de mörka körsbären, de blåa plommonen och skogsbären lite försiktigt. Örter och kryddor finns där. I bakgrunden. På ett mycket diskret sätt. I eftersmaken kommer svarta vinbär, lite torkad frukt (men inga russin) och lätta toner från fatlagringen. Dessvärre finns här en störande ekbeska som drar ner helhetsintrycket.
Javisst är det så att en besvikelse infinner sig. 2006:an var ju så bra. 2007:an har en bit att vandra för att komma dit. Vi har en flaska kvar och den ska få vila i tre år i källaren. Kanske kan tiden få eken att integreras med frukten och få smakerna att utvecklas.

Betyg 4--

Priset på Systembolaget är 549 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar