fredag 4 mars 2016

2012 Paxxo, Accordini

Förra helgen drack vi ett vin från en av dom där producenterna i Valpolicella som år efter år producerar fantastiska viner. Vi har några favoriter och Stefano Accordini tillhör definitivt dom. Här håller man hög klass ända från den enklaste "basvalpolicellan" till prestigeamaronen Il Fornetto.
Dom gör också ett vin där de typiska Valpolicelladruvorna ingår och blandas med Bordeauxdruvor.
Jag har besökt deras vingård ett flertal gånger. Ibland med Club Amarone men också på egen hand. Vi har alltid blivit väldigt väl mottagna.
Paxxo 2012 är gjort på druvorna Corvina 60%,  Rondinella 10%, Cabernet Sauvignon 20% samt Merlot 10%. Druvorna har fått torka drygt en månad innan vinifieringsprocessen börjar.
Ett år på stora ekfat och sex månader på flaska har vinet fått innan det släppts ut på marknaden.
Här finns en finstämd doft av mörka bär främst svarta vinbär och körsbär. Små nätta kryddor samt ett försiktigt inslag av fat.

I munnen känner vi ett vin som utstrålar värme, mjukhet och samtidigt stor friskhet. Gott och lättdrucket. Från doften återkommer de mörka bären, men nu förstärkt med blåa plommon, lite blommor, en del örter och varsamt behandlade fat. De senare känns framförallt i den medellånga eftersmaken. Mjuka tanniner som bjuder ett litet lätt motstånd. Den välkalibrerade syran ger vinet den där nödvändiga friskhet.

Betyg 4

Vi betalade 13 euro då vi köpte det på plats i våras. Tillkommer så frakt och alkoholskatt.

Vi har skrivit det förut. Inget av Stefano Accordinis viner finns på det svenska Systembolaget.
På importören Vinovativas hemsida finns information om några av deras viner, men inga går att köpa just nu. Det är bara att beklaga de svenska vinkonsumenterna som går miste om ett flertal godbitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar