torsdag 24 mars 2016

2011 Cappuccio, Calabretta

Sedan fyra generationer har familjen Calabretta odlat vin på vulkanen Etnas sluttningar. Odlingarna uppgår idag till 8 hektar med till största delen gamla rankor med en snittålder på 70-80 år. Nästan hälften är på oympade stockar. Odlingarna är ekologiska och med en traditionell vinifiering. Man arbetar helt enkelt på det sätt man alltid gjort. Naturlig jäst, inga bekämpningsmedel, ingen filtrering och minimalt av svavel.  Jäsningen äger rum på öppna kar och lagringen sker på botti (stora fat av Slavonsk ek).
Calabretta har odlingar i många små lotter i de flesta stora vingårdar som Solicchiata, Passopiscario, Calderara m fl.
Vinet är gjort enbart på druvan Nerello Cappuccio ibland kallad Nerello Mantellato. Den odlas på en procent av Siciliens vinmarker. Det befaras att den successivt kommer att försvinna, vilket verkligen vore synd. Framförallt när den presenteras i ett sådant skick som Calabretta gör. Genetiskt har den inget släktskap med Nerello Mascalese utan istället är det Sangiovese som utgör en förälder.

Det här är ett enkelt och okomplicerat vin, men vi gillar det. Det har sin charm och är lite rakt på sak.
I doften känner vi igen den mörka frukten, lite örter/kryddor och en försiktig ton av rosor. I bakgrunden ett litet inslag av knallpulverpistol.
Smaken är slank och lättsam, inte så komplext kanske, mer rakt på sak. Här finns en charmiga mörk frukt, ordentligt med örter/kryddor och några nävar Etnamineraler. Medellång eftersmak med någon liten lakrits nyans. En bra syra och tydliga tanniner.
Lättdrucket, törstsläckande och riktigt gott.
Betyg 4
Vinet är köpt från den dansk/italienske vinhandlaren Carlo Merolli. Vi betalade 185 MUK (NOK=DKK=SEK).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar