måndag 7 mars 2016

2010 Chateauneuf-du-Pape, Colombis

Apotekaren Fernand Serre köpte för snart hundra år sedan egendom (80 ha) någon mil norr om Avignon. Han skapade där Domaine Saint Prefert. Det är sedan 2003 Isabel Ferrando som styr verksamheten.
Idag görs det två vita och fyra röda viner. Man odlar 13 olika druvor. Grenache står för 70%, Mourvèdre för 15% och resterande femton procent fördelas således på elva olika druvsorter.

Colombis görs på druvan Grenache till 100%. Vinstockarna är över 60 år. Vinet får efter vinifieringsprocessen ligga till sig i 18 månader på ekfat som använts tre gånger tidigare.

Det finns en finstämd doft av hallon, jordgubbar och lite mörkare körsbär. Här finns också en icke oansenlig mängd örter, lite kaffe och kakao samt en svag ton av läder i bakgrunden. Vi blir glada av att bara dofta på vinet. Vi anar sol, värme och glädje denna småkalla marsdag.

I munnen återkommer frukten och bären, men med större tryck än i doften. Smaken är kraftig och komplex, men ändå med en stor elegans. Vi noterar en ordentlig örtsamling, lite svartpeppar, mörk choklad, lite vanilj, några droppar espresso samt både kolaremmar och lakritsbåtar.
Ett underbart vin med rejäl eftersmak. Den mycket balanserade syran ger vinet en härlig friskhet. Tanninerna finns där och smånafsar behagfullt i gommen.
Visst kan det kanske utvecklas lite till, men det är fasligt gott just nu.


Betyg 5-

Årgång 2011 och 2012 verkar det finnas några flaskor kvar av till priset 383 kr resp 379 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar