fredag 25 mars 2016

2009 Schioppettino från RoncSoreli

Jag har vid två tillfällen besökt en vinmässa i Köpenhamn med viner från Friulien. En av de producenter jag imponerades av var RoncSoreli. Det visade sig att dom hade en svensk importör och fyra av vinerna finns i Systembolagets beställningssortiment. Dock kan de endast beställas till butiker i Västra Götaland. Jag skrev om vinerna här och här.
RoncSoreli betyder "kullen i solen". Det är också namnet på såväl byn som vinieriet. Några km från den Slovenska gränsen strax norr om Cormons. Här odlas det vin på 24 ha. Den största delen av RoncSorelis vinfält planterades i början på 2000-talet.

För någon vecka sedan var det dags för ett återseende av denna läckra Schioppettino.

Det här vinet är gjort på den lokala druvan Schioppettino till 100%
Vinet har fått jäsa på ståltank. Det får sedan ligga till sig i ca 18 månader på ekfat. Slutligen fem månader på flaska innan det anses moget för marknaden.
Vinet uppträder precis som vi minns det från tidigare gånger. Det har gått nästan 18 månader sedan vi senast drack det och det ger oss samma upplevelse nu som då, vilket är ett gott betyg.

Doften har en karaktäristisk ton av vitpeppar, men också tydliga skogsbär och körsbär. Visst kan vi ana lite fat, men det hör absolut hit. I bakgrunden lite multnande höstlöv.
En trevlig doft och precis som vi lärt oss att Schioppettino ska dofta.

I gommen får vi ett slankt och smakrikt vin med en bra syra och distinkta, men ändå hyfsat avrundade, tanniner.
Vi känner en fin bärkompott av lite mörkare skogsbär, syrliga körsbär och några droppar lingonsaft. En trevlig kryddighet "hottar" upp intrycken.
Vi gillar verkligen det här. Schioppettino är en druva vi tagit till oss. Lite annorlunda och fasligt gott.
En sökning på Systembolagets hemsida visar att det för närvarande endast finns ett vin på druvan Schioppettino och det är RoncSorelis. Det är onekligen ett tunt utbud.
Priset är 221 kr.

Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar